Kindercoaching met mijn eigen paarden.
18 september 2016
Trechter met steentjes
11 november 2016

Tobias.

Tobias is een jongeman met het Williams syndroom. Zijn moeder benaderd me met de vraag Tobias te helpen bij zijn angst in het vervoer. Zowel in de bus naar school als in de auto is Tobias bang en raakt in paniek. Moeder is bekend met paarden coaching en denkt dat coaching met de paarden voor Tobias waardevol kan zijn.

Tobias vindt het best spannend, er zit een verlegen kereltje in de praktijk. Gaandeweg begint hij wat te praten en komt hij wat los. Ik denk aan wat de docente geadviseerd heeft ‘vertrouw op je intuïtie, je hoeft niet te praten, dat doet het paard wel voor jouw.’

Samen gaan we naar de bak en Tobias is direct geïnteresseerd in de bolderkar met spullen. “Waar is dat voor?” vraagt hij? Ik leg hem uit dat we de bolderkar meenemen en hij daar spullen uit mag gebruiken. Met een glimlach op zijn gezicht neemt hij de trekstang van de bolderwagen over en trekt hem mee. 

Bij de bak ziet hij onmiddellijk Mario staan. Zijn oogjes glimmen “ohhh die is mooi!”

Drommel staat in de paddock vanwege herstel van hoefbevangenheid en ik besluit met hem te werken. Hoewel hij nog voorzichtig voortbeweegt is hij prima in te zetten bij de coaching sessie.

Eerst wil Tobias graag eerst bij de paarden in de wei gaan kijken. Dat doen we dan ook. Hij loopt genietend rond. Wil weten hoe de paarden heten en roept ze bij hun naam. Wat knap dat hij direct alle namen kent! Als we naar Drommel gaan leggen we de emoticons op de grond. Blij, Boos, Bang, Verdrietig. Ook zet ik de pionnen neer met de basis emoties alleen daar zit “Druk” ook bij.

Ik heb een auto uitgeprint en laat die aan Tobias zien. Ik vraag hem of hij naar school gaat? En op welke manier. Tobias gaat met de bus naar school verteld hij maar meer wil hij er ook niet over kwijt.

Ik zie Drommel bij blij staan. Typerend voor mensen met Williams syndroom. Tobias ziet het ook en enthousiast legt hij alle knuffels bij de emoticon “Blij”. Iedereen is blij zegt Tobias.

Dan ziet hij “Druk” op één van de pionnen staan en leest het voor. Daar kan ik op in gaan en Tobias verteld dat het soms druk is in zijn hoofd. Als ik Tobias vraag of we samen “druk” in zijn hoofd op te ruimen kijkt hij me aan. “JA!“ zegt hij. Drommel loopt aan het koord braaf met Tobias mee.

Al gapend, scheten latend en kauwend laat hij (onbewuste) spanning van Tobias los.

Tobias wil graag een schep want we moeten “Druk” gaan begraven. Samen graven we een diep gat en Tobias legt de pion met “Druk” in het gat. Grote scheppen zand gaan er op. Het klopt nog niet dus weer graven en scheppen en dan is het goed. In overleg met Tobias laten we het halsterkoord van Drommel los. Drommel keutelt wat om ons heen en is met de kudde in de wei bezig.

Heel vaak zie ik in sessies dat de kudde voor het systeem van de cliënt staat. Gezin, vrienden, werk..

Tobias lijkt weinig oog te hebben voor de kudde die in de wei met hem bezig is. Toch benoemt hij dat Mario (die voor zijn grote broer staat) “Oma Special” plaagt. Ja vriendje, dat heb je goed gezien. Jouw grote broer heeft nog wat te doen met oma.

Als het klaar is gaat Tobias mama vertellen dat “Druk” opgeruimd is. Hij grijnst van oor tot oor. Samen ruimen we de spullen op en gaan we naar binnen. Allebei lekker onder het zand en de schoenen nat. Tobias drinkt binnen wat en gaat dan weer naar buiten. Met moeder bespreek ik wat ik gezien heb en zij herkent het meteen. We bespreken de problematiek die ze thuis tijdens de maaltijd tegen komt en hoe ze dit eventueel aan kan pakken.

Even later zien we Tobias op het bankje buiten zitten. Met een glimlach op zijn gezicht is hij afgedwaald in zijn eigen gedachten.

Zwaaiend neemt Tobias afscheid. “Ik kom nog een keer!”

Een paardagen later krijg ik een filmpje van Tobias’ mama. “Kijk, hij danst! Dat heeft hij nog nooit gedaan!” Het filmpje laat een prachtig ventje zien die op gaat in de muziek.

Wat mooi om te zien! Mama schrijft dat Tobias ontspannen is en vrolijk is. Wel is de rit naar school nog gepaard gegaan met paniek maar Tobias herstelde snel.

Ik had ook niet verwacht dat het angst / paniek probleem na één sessie al opgelost zou zijn.

De volgende keer kunnen we proberen om daar wat dichterbij te mogen komen. Tobias, dans door je leven lieverd, de paarden dansen met je mee.

Comments are closed.