Kindercoaching met mijn eigen paarden.

100 % tevreden cliënten?
15 augustus 2016
Tobias
19 oktober 2016

Afgelopen week ben ik begonnen met de opleiding voor Kindercoach met paarden. Tijdens de evaluatie aan het einde van de dag kon ik maar één woord bedenken: wauw! Wat een verdieping en wat een interventies welke ook toepasbaar zijn bij coachen van (jong) volwassenen. Ook mag ik weer een stukje van mijzelf leren kennen en verdiepen, een level erbij zeg maar. Ik geniet volop.

De dag er voor was Cato bij me. Ze was gekomen met een vriendin die al bekend is met de werking van paardencoaching. Ze waren vroeg en omdat ik nog even boven bezig was had ik mijn wederhelft gevraagd ze vast in de praktijk te ontvangen. Als ik de praktijk binnen kom zie ik een gespannen gezicht, Cato vindt het zichtbaar spannend. Ze praat oppervlakkig en geeft aan het vreselijk spannend te vinden. Ik besluit dan ook al snel om de bak in te gaan, het is niet nodig om extra spanning op te bouwen en die koffie doen we dan wel na de sessie. Puzzel is degene die met Cato wil werken en komt de bak in gewandeld. Al snel blijkt dat Cato geneigd is zichzelf buiten spel te zetten en soms letterlijk niet gezien te wordt. Hoe hard ze ook werkt en hoe hard ze ook lijkt te roepen ze wordt door haar omgeving niet gezien of gehoord. Het mooie van werken met de kudde is dat ze het systeem van de cliënt spiegelen als ze dat gewenst vinden. Het systeem kunnen je naasten zijn maar ook je omgeving die invloed op je heeft. In de sessie met Cato kwam Special en zij liep mij zowat van de sokken. Verbaast kijk ik haar aan om vervolgens de cliënt en haar vriendin aan te kijken. Ik leg uit dat Special nog nooit een sessie zo actief heeft meegewerkt. Hersteld van mijn verbazing geef ik Cato het woord wat in mij op komt aan. In eerste instantie herkend ze het niet maar na even zijn we er uit. Special staat voor haar moeder die van haar zelf niet dominant aanwezig was maar, door haar vaders aard gedreven, zich wel als zodanig opstelde. Als we eruit zijn kuiert Special op haar dooie gemakje weg.

Even later komt Mario en ook hij staat voor iemand uit het gezin van Cato. Cato herkend het gedrag meteen; “Dat is mijn zoon!” roept ze. Cato haar zoon en oma hadden een intense band. Oma vertelde het als ze wegging en wanneer ze terug kwam. Maar dan gaat oma onverwacht weg en komt niet terug. Ze overlijdt. Dat had ze niet aan haar kleinzoon verteld en kleinzoon worstelt met het plotselinge vertrek van oma. Met als gevolg dat Cato het gedrag van haar zoon niet meer begrijpt en zoonlief zich onbegrepen voelt en zich uit in woede uitbarstingen.

Ik geef aan dat ik graag met Cato haar zoon aan de slag zou willen. De paarden zouden veel voor hem kunnen betekenen. In de sessie komt het gezin van Cato aan bod, met name de rol die zij als moeder en oma vervult en hoe ze haar ongezien en ongehoord voelt. Oma was een belangrijke factor in het systeem van Cato. Maar oma, de moeder van Cato, heeft Cato ook laten beloven dat zij de familie bij elkaar zou houden. Een belofte die Cato niet na kan komen. Hoe hard ze haar best ook doet het lukt niet. Cato mag haar belofte los laten en de verantwoording nu leggen bij haar familieleden. Als Cato dit in durft te zien zie je de energie veranderen. Puzzel geeft aan dat Cato aan haar zelf mag werken en haar energie in haar eigen gezin mag leggen.

Een paar dagen later krijg ik een berichtje van Cato. Hoe het kan begrijpt ze nog steeds niet maar ze voelt zich zo fijn. Ook haar zoon lijkt haar positieve energie op te pakken en laat positief gedrag zien. Haar oudste zoon is nog niet zover dat hij de coaching met paarden toe. Maar Cato zou heel graag met haar jongste zoon willen komen. In eerste instantie houd ik het wat af. Ik ben nog maar net begonnen met de opleiding.. is het niet te vroeg? Kan ik dat nu al wel? Ik zoek contact met een collega jeugdcoach die mijn werkwijze kent. Ze is duidelijk: Doen! Je kunt het. Kijk eens wat je voor Joost hebt betekend. Samen met mijn collega Jeugdcoach ga ik deze uitdaging aan. Binnenkort komt Cato haar zoon brengen om hem toe te vertrouwen aan de energie van de paarden. 

Wordt vervolgd..

Comments are closed.