Plek in je team
19 juli 2017
Achter de schermen..
26 september 2017

Cato.
Iedereen die mijn blog volgt kent het verhaal van Cato.

Cato, die de eerste keer dat ze kwam, letterlijk tegen het hek gedrukt stond van angst. Bang voor de paarden maar vooral bang voor hetgeen wat komen zou . Cato, die haar hoofd boven water hield, wild watertrappelend zodat ze er overdag kon zijn voor haar gezin en als de kinderen op bed lagen zij even later volgde.

Sterke Cato, maar vooral dappere Cato. Langzamerhand pelden we de muurtjes af. Soms kwam er één terug maar meestal was afgebroken ook echt afgebroken. Waar Cato eerst het liefst twee keer per week kwam, komt ze nu zo af en toe. Op ‘onderhoudsbasis’ grapt ze dan. Afgelopen week was ze er weer. En Cato kennen we niet meer terug. Van dat bange mensje wat huilend aan het hek stond tot de vrolijke zelfverzekerde Cato. Cato laat zich graag verrassen en als we nu bij de bak komen staan Mario en Bucata al te wachten. Beide paarden willen kennelijk met ons werken en Cato vindt het prima. Ook Drommel meldt zich voor de sessie. Kennelijk mag er een systeemopstelling gedaan worden. En als we aan de slag gaan wordt het al snel duidelijk. De gezinssituatie van Cato staat centraal. De nieuwe gezinssituatie want er is in het leven van Cato ruimte voor een nieuwe liefde. De paarden spiegelen de huidige situatie waarin de zoon van Cato centraal staat. Het is mooi om te zien hoe de paarden de rollen aannemen van het gezinssysteem en spiegelen waar er nog wat te doen valt.

Ik heb de bak met materialen ook mee en de spiegel hangt bij iedere sessie aan de schuur. De paarden zijn duidelijk, er mag iets gebruikt worden uit de bak met materialen. Tot mijn verbazing kiest Mario de emmertjes die ik in zet bij kernkwaliteiten en kernkwadranten. Snel haal ik mijn ‘spiekboekje’ er bij. Over de kleur zijn ze duidelijk; het gele emmertje moet het zijn. Geel staat voor gericht zijn op anderen versus egoisme. Ik laat Cato uit de kaartjes kiezen die erbij horen en we gaan er mee aan de slag. Al snel blijkt wat de paarden bedoelen. Cato is geneigd altijd zorg te dragen voor de ander en zichzelf soms wat uit beeld te raken. Op haar eigen wijze laat Bucata zien dat Cato ook tijd voor zichzelf mag nemen. Haar systeem draait er wel om door.

Als we napraten refereren we aan de eerste keren dat Cato hier kwam. Hoe angst haar leider was en op vrat. Letterlijk! En hoe ze nu, anderhalf jaar later, zich als sterke persoonlijkheid presenteert. Inmiddels heeft ze de begeleiding vanuit de GGZ zorg afgesloten. Is ze een studie verder en staat op het punt een nieuwe stap in haar carrière te gaan maken. En bloeit er iets moois in de ontluikende liefde die ze zo verdiend. Prachtig! Wat ben ik trots op haar.

Dan zegt Cato; eigenlijk zou je dit moeten bloggen. Want veel meer mensen verdienen de beweging die ik heb gemaakt. Ik heb geleerd weer op mijzelf te vertrouwen en in mijzelf te geloven. Hoe mooi is dat! Als een jong veulen danst ze naar de auto als we afscheid nemen, ik moet er altijd weer om lachen. Wat fijn om deze groei te mogen mee maken en ondersteunen.

Vanuit het uitgangspunt wat we bij Bohémien hanteren: 100% vanuit eigen kracht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *